Publicat en Fets i conceptes, La literatura dels segles XVI, XVII i XVIII (Unitat 3)

Fets i conceptes

3.1 Estudia les explicacions de la unitat i, després contesta aquestes preguntes:

a) Completa aquest quadre comparatiu entre Edat Mitjana i Edat Moderna.

taula.PNG

b) Explica els factors més importants que van causar que l’activitat cultural catalana fos més aviat escassa durant l’Edat Moderna. En quins sectors socials es va produir un cert abandó de la llengua catalana?

Hi havia una població reduïda a causa de la pesta negra, l’economia estava poc desenvolupada a causa de les males collites i el bandolerisme, també desapareix la cort reial a Catalunya i es trasllada a Castella i amb el decret de Nova Planta el castellà va passar a ser la llengua oficial.

L’aristocràcia i els sectors privilegiats, perquè la llengua castellana es considerava una llengua més prestigiosa a causa del seu triomf en el Barroc.

c) Què pretenien fer renàixer els artistes Renaixentistes? Quina visió tenien de l’Edat Mitjana?

Pretenien fer renéixer o recuperar els ideals de la cultura clàssica, i alhora també tenien un desig de ruptura respecte al passat més immediat: l’Edat Mitjana.

La veien com una etapa tenebrosa que separa una Antiguitat grecollatina resplendent d’una Edat Moderna que creien que seria esplendorosa.

d) Explica el significat dels tòpics literaris coneguts amb les expressions locus amoenus, carpe diem i beatus ille. A quin moviment pertanyen aquests tòpics?

Locus amoenus: paisatge idealitzat i eternament primaveral.

Beatus ille: elogi de la vida tranquil·la i retirada.

Carpe diem: Viure el moment amb plenitud a causa de la fugacitat de la vida.

Pertanyen al Renaixement ja que en aquest moviment es recorre amb freqüència a aquests tòpics clàssics.

e) Completa aquest quadre sobre la literatura catalana del Renaixement:

asd1.PNG

f) Quins són els trets generals de l’estètica (o l’art) del Barroc? En quins països va tenir més seguiment aquest moviment?

Els trets generals del Barroc són la tendència a accentuar els trets negatius per mitjà de la paròdia, la caricatura o la sàtira; o també es tendeix a dissimular la duresa de la realitat a partir de l’artifici, l’ornamentació i el lluïment.

Espanya i Anglaterra.

g) Quines són les característiques generals de l’obra de Francesc Vicent Garcia (el Rector de Vallfogona)? De quin escriptor castellà va rebre més influències?

Es caracteritza per la seva diversitat de formes i de registres i pel gust constant per l’artifici retòric.

Francisco de Quevedo per la seva gran diversitat i el gust constant per l’artifici retòric.

h) Quins nous valors aporta la Il·lustració a la cultura europea? Què es vol dir quan s’afirma que és un moviment racionalista?

La llibertat, progrés social i la tolerància, l’educació, l’empirisme i la separació de poders.

Vol dir que tot coneixement s’ha de plantejar sota la llum de la raó.

i) Quin és el contingut i l’objectiu de l’obra Instruccions per l’ensenyança de minyons? Recull, aquesta obra, alguna de les grans inquietuds dels il·lustrats europeus? Qui n’és l’autor?

Baldiri Reixac va publicar Institucions per l’ensenyament de minyons, un tractat cabdal dins la història de la pedagogia, amb la finalitat d’ensenyar com s’ha de practicar l’educació dels infants. Fa propostes innovadores: defensa l’ús de la llengua materna, defensa la graduació dels continguts, proposa un mètode nou d’alfabetització…

j) Quin és el contingut i l’objectiu de l’obre Calaix de sastre? Qui n’és l’autor?

Rafael d’Amat, baró de Maldà va escriure Calaix de sastre, que és una crònica escrita des de la perspectiva d’un aristòcrata benestant. Té un gran interès documental ja que ens dóna un visió molt fidel de la seva època.

k) Digues el nom de tres grans dramaturgs del Classicisme francès. Quin autor menorquí va seguir els passos d’un d’aquests dramaturgs? Quin és l’argument de la seva obra titulada Lucrècia?

Montesquieu, Jean-Jaques Rosseau i Voltaire. Joan Ramis. Explica la història de Lucrecia, una dama romana del s. VI abans de Crist, que és ultratjada pel rei, símbol de tirania. Ella s’aixecarà contra la tirania i acabarà amb la monarquia romana. Es tracta d’una defensa de l’honestedat, la llibertat i el bé comú per damunt dels interessos individuals.

l) Digues quatre cicles propis de teatre popular de contingut religiós. A quin cicle pertany El cant de Sibil·la i El misteri d’Elx?

Cicle de Nadal, cicle de Pasqua, cicle marià i cicle hagiogràfic.

El cant de Sibil·la: cicle de Nadal

El misteri d’Elx: cicle marià.


 

Paula, Valentina i Claudia

Deixa un comentari